MAKARON Z PESTO – penne

Pyszny makaron penne z pesto, kulinarna rozkosz

Składniki:

  • ok. 250 g makaronu AVELLINI
  • ok. 25 g łuskanych orzechów włoskich
  • ok. 5 g świeżej bazylii (podstawa sosu)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 70 g potartego parmezanu
  • szczypta soli, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku

To doskonały, szybki posiłek, w sam raz na obiad lub ciepłą kolację po pracy lub wizytę niespodziewanych gości.


Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente.
  • Ręcznie lub blenderem połączyć i rozetrzeć najpierw czosnek i sól.
  • Dodać świeże, osuszone i nie zgniecione liście bazylii, potem orzechy i oliwę oraz potarty ser.
  • Wymieszać z makaronem oraz doprawić pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej oraz udekorować kilkoma liśćmi świeżej bazylii.
Poprzedni przepis