MAKARON Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI – muszelki

Pyszny makaron z bakłażanem na bazie pomidorów

Składniki:

  • ok. 250 g makaronu AVELLINI – muszelki
  • 1 duży bakłażan lub dwa małe
  • ok 200 ml przecieru pomidorowego
  • 3 świeże pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • tarty ser – np. parmezan
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeże i suszone oregano

To doskonały, szybki posiłek, w sam raz na obiad lub ciepłą kolację po pracy lub wizytę niespodziewanych gości.


Przygotowanie:

  • Bakłażana pokroić w paseczki, posolić, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
  • W słonej wodzie ugotować makaron z odrobiną oliwy, zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Pomidory obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki.
  • Na patelni podgrzać oliwę z przeciśniętym czosnkiem. Gdy czosnek się zarumieni, dodać jeszcze oliwy oraz wrzucić opłukane z soli i osuszone bakłażany.
  • Smażyć bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie. Podczas smażenia dolewać po łyżce wody, aby bakłażan lekko się podgotowywał.
  • Gdy bakłażany będą miękkie dodać sos pomidorowy oraz świeże pomidory, wymieszać i gotować przez kilka minut, aż zmiękną. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
  • Makaron wsypać do sosu, dodać świeżą, pokrojoną bazylię oraz tarty ser i wszystko wymieszać.
Poprzedni przepis Następny przepis