oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeże i suszone oregano
To doskonały, szybki posiłek, w sam raz na obiad lub ciepłą kolację po pracy lub wizytę niespodziewanych gości.
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w paseczki, posolić, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
W słonej wodzie ugotować makaron z odrobiną oliwy, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Pomidory obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki.
Na patelni podgrzać oliwę z przeciśniętym czosnkiem. Gdy czosnek się zarumieni, dodać jeszcze oliwy oraz wrzucić opłukane z soli i osuszone bakłażany.
Smażyć bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie. Podczas smażenia dolewać po łyżce wody, aby bakłażan lekko się podgotowywał.
Gdy bakłażany będą miękkie dodać sos pomidorowy oraz świeże pomidory, wymieszać i gotować przez kilka minut, aż zmiękną. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
Makaron wsypać do sosu, dodać świeżą, pokrojoną bazylię oraz tarty ser i wszystko wymieszać.